Sucul de ghimbir (ghimbirata)

Este unul dintre sucurile mele preferate, motiv pentru care incep cu el 😉

Ingrediente:

1 litru de apa
o radacina de ghimbir, cam cat degetul mare
3-4 linguri de miere (zahar in lipsa)
1/2  lamaie,  sau intreaga (dupa gust)

Preparare:

Ghimbirul se curata si se taie marunt.
Lamaia se taie in bucatele mici cu tot cu coaja.
Se pun in blender impreuna cu mierea/zaharul si apa, se mixeaza bine, apoi se filtreaza.
Se pastreaza la rece.

Se mai pot adauga 1-2 mere si/sau 2-3 morcovi. Exista multe retete, aceasta este insa cea mai simpla. Iti poti pune imaginatia la lucru;)

Se folosesc radacinile foarte bine dezvoltate ale plantei, ramificate, cu coaja de culoare bej-cenusie si cu un gust puternic picant. Consumate proaspete (aceste radacini se gasesc la caserola sau chiar la kilogram in supermarketuri), ele au, pe langa gustul picant, si o aroma extrem de placuta, care aduce oarecum cu cea a cojii de lamaie sau de grepfruit. Desi e foarte folosit in alimentatie, ghimbirul este considerat o planta medicinala de prima mana, sute de studii medicale extrem de bine documentate fiindu-i consacrate in ultimii ani.

Exista sute de retete cu ghimbir provenite de pe diferitele meridiane ale lumii. Din el, australienii obtin o bere extrem de apreciata, chinezii fac prajituri si serbeturi, thailandezii si malaezienii prepara mancaruri diverse, in timp ce in Statele Unite si Europa, sucurile si dulciurile cu ghimbir tind sa inlocuiasca produsele similare traditionale.

Indicatii

* Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.
* In caz de tuse, stoarceti o radacina de planta si amestecati sucul cu putina miere si 250 ml apa fierbinte. Beti cate 1-2 cani pe zi pana la disparitia tusei.
* Dupa o masa copioasa, infuzia de ghimbir este ideala si ajuta la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
* In functie de cantitatea consumata, planta poate avea efect constipant sau laxativ. Daca se mananca mai mult de 10 g de ghimbir in timpul mesei, are efect constipant, in  timp ce o cantitate mai mica este laxativa.
* In caz de greata sau indigestie se tine sub limba o bucatica de radacina  de ghimbir sau se mananca 2-3 bucatele de tulpina de ghimbir proaspat. Senzatia de greata si voma va disparea imediat.
* In caz de sughit rebel, o cana de suc din aceasta planta poate fi utila.
* Este util in caz de astenie, fatigabilitate sexuala, impotenta, frigiditate.
* Aplicat pe piele, ghimbirul mareste rezistenta la frig. Se recomanda  extern in: reumatism, poliartrita reumatoida – frictiuni; dureri in gat – gargara cu tinctura diluata; sensibilitate la frig – frectii energice cu tinctura timp de cateva minute, dupa care se aplica un unguent.

Alte retete:

Ceai marocan de ghimbir

Ceai verde cu ghimbir si lamaie

Suc de morcovi, mere si ghimbir

Spor la treaba!  Astept pareri 😉

Lasă un comentariu